VEĽKÝ ŠARIŠ: Obyvatelia sa pokúšajú o vytvorenie rekordu v dobročinnosti

12.02.2011 Prešov

Veľký Šariš 12. februára (TASR) - Obyvatelia mesta Veľký Šariš v Prešovskom okrese sa v priebehu tohto víkendu pokúšajú o vytvorenie rekordu v dobročinnosti obyvateľov jedného mesta.
Veľkošarišský valentínsky víkend spočíva v možnosti prejavenia lásky konkrétnou formou – darovaním krvi, podporou miestnej charity alebo zapojením sa do brigády na Šarišskom hrade.
„V meste sme rozdistribuovali informačné letáky do všetkých domácností, preto veríme, že sa do akcie zapojí skutočne mnoho obyvateľov mesta. Predpokladáme, že prídu aj prvodarcovia, ktorí sa doposiaľ neodvážili alebo si nenašli čas urobiť takýto humánny skutok. Tým, že mobilná jednotka Národnej transfúznej služby príde priamo do nášho mesta, túto možnosť Veľkošarišanom priblížime, “ vysvetlila riaditeľka Kultúrno-informačného centra Veľký Šariš Katarína Pirohová.
Pre tých Veľkošarišanov, ktorí momentálne nie sú vhodní na darcovstvo krvi, organizátori pripravili ďalšie dve možnosti prejavu dobročinnosti. Jednou z nich je zapojenie do Valentínskej brigády na Šarišskom hrade. „Valentínska brigáda je už pravidelným podujatím dobrovoľníkov, ktorí sa usilujú chrániť túto pamiatku a zatraktívniť ju pre turistov. Myslím, že aj čistenie krovín či zbieranie odpadkov je konkrétna forma prejavu lásky k ľuďom, ktorí na hrad prídu. A navyše hrad je ideálnym miestom na romantickú vychádzku pre zaľúbených na sviatok sv. Valentína, “ uviedol Martin Sárossy z občianskeho združenia Rákociho cesta, ktorý je dobrovoľníckym hradným kastelánom.
Treťou možnosťou, ako sa zapojiť do pokusu o rekord v dobročinnosti, je podpora Farskej charity. K dispozícii sú záujemcom medovníkové srdiečka s motívom mestského erbu, ktoré vyrábali dôchodkyne z Klubu dôchodcov a Únie žien z Veľkého Šariša. Výťažok z ich predaja bude použitý na pomoc sociálne slabším rodinám v meste. Výšku príspevku za jedno srdiečko si určuje samotný darca.
„Vyrobili sme 300 medovníkových srdiečok. Keď sa nám podarí predať toto množstvo a ak príde aspoň 30 darcov krvi a minimálne 13 dobrovoľníkov, ktorí odpracujú aspoň 10 minút na Šarišskom hrade, cieľ sme splnili a môžeme hovoriť o rekorde, “ doplnila Pirohová.
Podujatie sa koná pod záštitou primátora mesta Veľký Šariš, Mikuláša Draba, v spolupráci s Farskou charitou vo Veľkom Šariši, Klubom dôchodcov a Úniou žien, OZ Rákociho cesta a súborom Šarišske gavaľire.
 

Vyberte región

mark